• Cykel 22.07.2014

  Det är ingen lag på att vuxna ska ha hjälm på sig då de cyklar, men för barn finns en tydlig lagstiftning som säger att barn under 15 år ska bära hjälm då de cyklar. Det innefattar även de barn som blir skjutsade på cykel av sin förälder. Det är ju så att barn gör inte som du säger till dem utan de gör som du gör. Slutsatsen blir att även du som är förälder bör använda hjälm för att motivera ditt barn att göra samma sak.

  Du hittar bra hjälmar hos seriösa återfösäljare. Cykelkraft är en sådan som har ett riktigt stort urval och är därför ett bra ställe att börja på.

  545065-bike-helmet

  Hur väljer du cykelhjälm?

  Passformen är viktigast av allt. Sitter den bekvämt är den skön att ha på sig och kommer då alltid med på färden. Hakbandet ska hålla hjälmen på plats utan att skava och hjälmen ska vara lätt att ta på och av. Det ställer krav på låset som både ska hålla ihop om det händer en olycka men ändå vara lätt att knäppa upp.

  Köp inte hjälm att växa i

  Hjälmens passform är lika viktig på en barnhjälm som för en vuxen. Köp inte en för stor hjälm då den skyddar sämre. Dessutom är huvudet den del av kroppen som växer minst så det kan ta flera år innan barnet “vuxit i” sin nya hjälm.

  Att tänka på då man köper barnhjälm är att den ska fungera bra då man sätter barnet i cykelstol. Hjälmen får inte fastna på ryggstödet, det blir obekvämt. Som en extra finess finns det barnhjälmar med röd belysning på baksidan som går att sätta på och stänga av efter behov.

  En eller två hjälmar

  Är man en ivrig cyklist som cyklar mer eller mindre året om kanske man behöver två hjälmar, en sval och ventilerad för sommarbruk, och en lite större som man provar ut med en varm luva under. Det är kallt att cykla på vintern.

  Posted by rnn.yqe. @