• Cykel 28.04.2014

  Cykeln är för oss ett kärt transportmedel som funnit med ett bra tag nu. Namnet härleds till det franska ordet bicycle, som sedermera också är det engelska ordet för cykel. Den första cykeln i dess nuvarande form tros ha uppfunnits på 1700-talet.

  Cyklister

  Lite kuriosa för den vetgirige som har hört att det var Leonardo da Vinci som uppfann cykeln på 1500-talet. Detta är felaktigt, för analyser av den skiss som påståtts vara gjord av da Vinci har visat sig vara en banal teckning, helt olik hans andra alster och troligtvis så är skissen gjord mycket senare och förmodligen av ett barn.

  Hursomhelst så var det i början av 1800-talet som cykeln verkligen började ta form på riktigt. Det var den tyske baronen Karl Freiherr Drais von Sauerbronn som utvecklade ett tvåhjuligt fordon där en styrning av framhjulet var möjligt tack vare en typ av styre.

  Utvecklingen av cykeln gick sedan ganska så långsamt fram och det mest anmärkningsvärda var förmodligen att vevstakar sattes på på bakhjulen, ungefär som på en trampbil. Detta var dock inte någon hit eftersom det gjorde cykeln mycket svårcyklad – vilket gjorde att upphovsmannen Kirkpatrick MacMillan lyckades med konststycket att bli den förste cyklist som bötfälldes efter att ha råkat köra omkull ett barn med den svårmanövrerade cykeln.

  I slutet av 1800-talet fick cykeln mer och mer det utseende vi är vana vid och under andra halvan av 1890-talet så kan man säga att cykeln mer eller mindre var färdigutvecklad.

   

  Posted by rnn.yqe. @